Over Beekvliet

Hieronder vind je informatie over onze school aan de hand van de vragen die achtstegroepers het meest aan ons stellen. Staat jouw vraag er niet bij, dan kun je hem altijd stellen aan mevrouw Roefs, de afdelingsleider van klas 1. Haar e-mailadres is e.roefs@gymnasiumbeekvliet.nl.

 

Wat is een Gymnasium?
Een gymnasium is een school voor VWO (voorbereidend wetenschappelijk onderwijs) waar alle leerlingen naast de gewone schoolvakken les krijgen in Latijn en Grieks. Je krijgt op Beekvliet vanaf de brugklas Latijn en Grieks. In minstens één van die twee talen doe je aan het eind van het zesde jaar eindexamen. Met dat diploma kun je naar de universiteit gaan of naar het HBO (hoger beroepsonderwijs). Het gymnasium duurt 6 jaar. Op onze school krijg je op hoog niveau les!

 

Is dat niet ouderwets, zo’n klein zelfstandig gymnasium?
Een beetje wel. Er zijn namelijk niet zoveel scholen meer van rond de 750 leerlingen. Maar wij vinden dat juist een prachtige grootte om elkaar goed te kennen en veiligheid en rust te bieden. Het onderwijs en schoolleven zijn natuurlijk niet ouderwets. We geven op een moderne manier les, we hebben een nieuw laboratorium en er zijn leuke excursies, projecten, sporttoernooien, schoolfeesten en we doen aan toneel. 

 

Moet je een genie zijn?
Dat mag, maar hoeft niet. ;-)
Je bent welkom op Beekvliet als je van de basisschool het advies ‘VWO’ hebt gekregen. Heb je ‘VWO-HAVO’ gekregen, dan besluit de toelatingscommissie over je aanname. Je moet dus over een behoorlijke aanleg beschikken. Daarnaast zijn motivatie, doorzettingsvermogen en nieuwsgierigheid belangrijk.

 

Hoe ziet een schooldag eruit?
Dat kunnen we je laten zien! Trijntje uit klas 2A vertelt je graag over een van haar lesdagen. Op die manier kun je zelf zien hoe het er op Beekvliet aan toe gaat: bekijk hier het filmpje.


Hoeveel lessen krijg je?
In de eerste klas krijg je 34 wekelijkse lessen van 50 minuten. Daarmee is de verplichte onderwijstijd ruim gevuld. Op Beekvliet krijg je in de eerste klas lessen Nederlands (3 lessen), Latijn (2), Grieks (2), Frans (2,5*), Engels (3), geschiedenis (2), aardrijkskunde (2), wiskunde (3), biologie (2), science (2), muziek (1), beeldende vorming (1), drama (1), levensbeschouwing (2), gymnastiek (3), een mentorles met een studievaardigheidsuur*, een proefwerkuur en indien nodig een begeleidingsles.
* Tot ongeveer kerst staat er op het rooster per week 2 uur Frans, 1 mentorles en 1 uur studievaardigheden. Na kerst krijgen de leerlingen 3 uur Frans en 1 mentorles; het studievaardighedenuur komt dan te vervallen.

 

Wat heb je aan die oude talen?
Veel! In Europa hebben we vandaag de dag nog steeds heel veel te danken aan het oude Rome en het klassieke Griekenland. De talen van West-Europa zitten propvol woorden uit het Latijn en het Grieks. In de hele samenleving, in onze wetten, in onze democratie, in films en boeken kun je dat ook nog heel goed zien. Leerlingen van Beekvliet leren dus van alles over Europa van 2000 jaar geleden. Maar ook het Europa van vandaag de dag komt aan bod! Internationalisering is een onderdeel in ons onderwijsprogramma. Zo gaan de vijfdeklassers op taal-/cultuurreis naar het buitenland of doen ze mee aan internationale leerlingmanifestaties zoals het ‘Model United Nations’. En natuurlijk zijn er de Rome- en Griekenlandreizen. Gymnasium Beekvliet: Europa, vroeger en nu.

 

Science? Wat is dat?
In klas 1 krijg je het vak ‘science’, zeg maar de theorie van natuurkunde en scheikunde en de praktijk van techniek. Je krijgt uitleg over allerlei technische verschijnselen, maar daarna moet je aan het werk om een ontwerp te maken en het in elkaar te zetten. Het ontwerpen, maken en testen van een (speelgoed!-) race-auto, bijvoorbeeld.

 

Wat is Cambridge-Engels?
Engels is vandaag de dag een heel belangrijke taal, ook in vervolgstudies. Daarom vinden we het belangrijk, zeg maar gerust super belangrijk, dat je heel goed Engels spreekt en schrijft; en dat je geschreven en gesproken Engelse teksten helemaal begrijpt; dat je over een paar jaar vlot iemand de weg kunt wijzen in het Engels, of net zo makkelijk mee kunt praten op een internationale bijeenkomst. We pakken dit als volgt aan: vanaf het eerste moment wordt er alleen maar Engels gesproken in de Engelse lessen en we geven je lesmateriaal uit Engeland! In klas 3, 4 en 5 kun je er dan voor kiezen om een zogenaamd Cambridge-examen af te leggen. Hiervoor krijg je extra lessen. Dat is niet kosteloos. Met Cambridge-Engels beheers je de Engelse taal uitstekend. Veel Beekvlieters zijn voor die examens met uitstekende cijfers geslaagd! Trouwens, ook bij Frans en Duits word je voorbereid op internationaal erkende examens (Delf en Goethe). In de lessen leer je die talen actief te gebruiken; de docenten gebruiken de doeltaal vrijwel altijd als voertaal.

 

Kun je ook andere dingen doen buiten de lessen om?
Ja! Er zijn heel veel activiteiten. Zo kun je meedoen met het brugklastoneel of aan sportactiviteiten. We organiseren ook muziekavonden. We doen mee aan nationale en internationale wedstrijden. Dus welk talent je ook hebt, er zijn mogelijkheden genoeg voor iedereen! En heb je extra talent op het gebied van leren, dan kun je misschien wel meedoen met de verbreding. Ben je nieuwsgierig geworden naar alle mogelijkheden om je talenten te ontplooien? Kijk dan eens op de pagina talent.

 

Zijn er alleen maar leerlingen uit Gestel en Vught?
Zeker niet. Naar Beekvliet komen leerlingen uit de hele regio. Ze komen ook uit Berlicum, Biezenmortel, Boxtel, Cromvoirt, Den Dungen, Esch, Gemonde, Haaren, Helvoirt, Rosmalen, Schijndel, ’s-Hertogenbosch, Sint- Oedenrode en Zaltbommel. 

 

Moet je het allemaal alleen doen?
Beslist niet! We doen ons uiterste best om leerlingen goed op te vangen en te begeleiden. Daar hebben we in de regio een goede naam mee opgebouwd en daar zijn we trots op. Als een leerling in de onderbouw achterop dreigt te raken, geven we extra begeleiding in kleine groepen. We letten op studievaardigheden, dyslexie en faalangst. Er is een verbredingsprogramma voor extra-getalenteerde leerlingen. Kom naar de open dag om te horen hoe het precies werkt!

 

Wat is dat groenige gebouw op jullie terrein?
Dat is het bèta-paviljoen. Sinds enkele jaren hebben we een aparte vleugel voor de exacte vakken. Biologie, natuurkunde en scheikunde hebben mooie lokalen gekregen en er zijn ook twee laboratoria gebouwd waar leerlingen proeven kunnen doen, kunnen overleggen en kunnen samenwerken. De vrijgekomen lokalen in het hoofdgebouw hebben we ook verbouwd en opnieuw ingericht. Daar is nu een prachtig muzieklokaal gekomen en een aantal lokalen voor wiskunde. Het is allemaal zeer de moeite van het bekijken waard!

 

Hoeveel computers hebben jullie?
Voor leerlingen zijn er zo’n 120 computers. Maar alleen van computers kun je niet leren; daarom hebben we goede docenten, digiborden, een mooi sportveld, goede gymnastiekzalen en een mooie mediatheek. Alle voorzieningen die nodig zijn voor goed onderwijs hebben we in ons eigen gebouw of op ons eigen terrein!

 

Hoe is de sfeer?
Prima! Wij vinden ‘hart voor elkaar, openheid, respect en vertrouwen’ belangrijk. Daar kunnen we veel over schrijven, maar je kunt dat ook komen ervaren, bijvoorbeeld op de Open Dag. De sfeer wordt natuurlijk ook gemaakt door het gebouw en de inrichting: die zien er mooi en verzorgd uit. We gaan er zorgvuldig mee om. Op school moet je je thuis voelen, vinden wij.

 

Kun je bij jullie ook sporten?
Natuurlijk! Allereerst hebben we natuurlijk gymlessen. Daarnaast kun je in de pauze basketballen lenen bij de conciërge om met elkaar een partijtje te spelen op een van de vier basketbalvelden. En de vierdeklassers organiseren samen met de sectie l.o. de jaarlijkse sportdag. Benieuwd hoe het er tijdens de sportdag aan toe gaat? Bekijk dan dit filmpje.

 

 

 

Beekvlietstraat 4, 5271 SM Sint-Michielsgestel
Postbus 31, 5270 AA Sint-Michielsgestel
beekvliet@gymnasiumbeekvliet.nl
073-55 12 213© Gymnasium Beekvliet 2013 | Privacy Statement | Disclaimer