Verbreders voor de rechter
Bericht geplaatst op: 2-3-2016

Op 15 februari nam een groep verbreders uit klas 2 en 3 deel aan een gastles over rechtspraak in Nederland. Tijdens deze gastles kwamen de leerlingen veel te weten over rechtspraak in Nederland, discussieerden zij over strafmaat en speelden zij een rechtszaak na, compleet met toga's (zie foto).

Deze week bracht de groep een bezoek aan de rechtbank in Den Bosch, waar de leerlingenaanwezig waren bij drie rechtszaken die door de politierechter behandeld werden. De zaken waren zeer divers van aard: van het in bezit hebben van behoorlijke hoeveelheden cocaïne en heroïne, tot ongewenst vreemdeling zijn in Nederland en mishandeling. De leerlingen vonden het interessant om te zien hoe het er in de rechtbank aan toe gaat. Bij de politierechter is het zo dat zowel de officier van justitie als de advocaat van de verdachte (en indien aanwezig ook de verdachte zelf) meerdere malen aan het woord komen. Daarna doet de rechter direct uitspraak. De leerlingen het geluk dat de rechter die ze troffen veel aandacht had voor hen: ze legde veel uit over de gang van zaken en leerlingen mochten tussen de zittingen door vragen aan haar stellen. Het was een erg geslaagde en interessante middag.