Veilig Verkeer Nederland: 'Ik val op!'
Bericht geplaatst op: 5-11-2016

De dagen worden snel korter en dat betekent dat veel leerlingen binnenkort weer kilometers door het donker naar school fietsen. Goede zichtbaarheid op de fiets is daarom van groot belang. Vandaar dat op donderdag 3 november vrijwilligers van Veilig Verkeer Nederland naar Beekvliet kwamen voor de actie 'Ik val op!'

Onder hen zijn Henk van Valkenhoef en Toon Toebast. Tijdens de actie controleren zij samen met hun collega's tijdens de lessen de fietsen van onze leerlingen en collega's op zichtbaarheid: zitten er goede reflectoren op de fiets, werkt de verlichting vóór en achter, en is die verlichting niet te klein? Elke fiets waarmee iets niet in orde is, krijgt een label met informatie over wat eraan schort, uiteraard met het doel dat de eigenaar er thuis wat aan doet. Een goedgekeurde fiets wordt juist voorzien van een gekleurde tiewrap waarmee de eigenaar bij het naar huis fietsen een gadget kan verkrijgen.

Je zou denken dat op een school, waarvan de leerlingen uit de hele regio komen fietsen, het wel snor zou zitten met de zichtbaarheid, maar dat valt best tegen: bij de eerste controle blijkt maar 64% van de fietsen in orde te zijn. "Maar we geven leerlingen bij wie het licht in eerste instantie niet werkte bij het wegfietsen altijd nog een tweede kans,"" zegt Henk als hij aan het einde van de dag verslag uitbrengt aan onze verkeerscoördinator. "Misschien dat bij iets meer snelheid de dynamo beter werkt dan wanneer de fiets in het rek hangt. Dus misschien halen jullie leerlingen nog het percentage van vorig jaar, 75%; de fietsen die in tweede instantie toch goed werkende verlichting hadden, moeten we nog tellen. Maar dan nog, deze eerste resultaten stemmen ons wel een beetje treurig: de actie is immers twee weken geleden aangekondigd, en dan hopen we altijd een beetje dat ouders en leerlingen van te voren thuis even samen kijken hoe de fiets ervoor staat. Bij veel leerlingen moet er nog wat aan de fiets gebeuren om hem veilig te maken." Collega's die meeluisteren naar het verslag zijn nieuwsgierig naar de reacties van de leerlingen. "We hebben vandaag veel mooie smoesjes gehoord hoor!" grinnikt Toon. "De mooiste was misschien wel van een jongedame uit Den Bosch, die beweerde dat ze door haar fantastische rooster nooit door het donker hoefde te fietsen!" "En dan die jongeman, die dacht dat zijn telefoon wel genoeg licht gaf als hij op de fiets zat!" vult Henk aan. De collega's schudden vol ongeloof hun hoofd. "O, maar we hebben ook de fietsen van de docenten gecontroleerd!" glimlacht Henk. "En de docenten gaan zelf ook niet helemaal vrijuit! Van die twaalf fietsen waren er twee ook niet op orde! Die docenten moeten dus nog even langs de winkel voor goede lampjes!" De heren hebben nog een paar tips: "Kijk in de winkel of je lampjes niet te klein zijn: er zijn lampjes te koop die je aan je stuur kunt bevestigen en die bestaan uit één led-lampje; die geven eigenlijk te weinig licht om goed zichtbaar te zijn. Koop dan liever zulke lampjes met ten minste drie led-lampjes en zet die niet op de knipperstand, want dan zien automobilisten niet hoe snel je gaat en loop je dus alsnog risico op ongelukken.. Bovendien, als je als gezin op een vast moment in de maand samen checkt of alle batterijen in die lampjes nog werken, ben je goed en veilig bezig! En nog een tip voor de leerlingen: ga eens naast je ouders op de bijrijdersstoel in de auto zitten, en kijk in het donker eens mee in het verkeer: dan zie je pas echt hoe slecht zichtbaar fietsers zonder licht eigenlijk zijn voor automobilisten."

Volgend jaar komen de vrijwilligers van VVN graag weer terug om te kijken hoe het dan met de fietsen gesteld is. "We komen hier nu voor het derde jaar. In dat eerste jaar hebben we alleen de fietsen van de brugklas gecontroleerd. Het is dan toch best leuk om te zien dat er elf derdeklassers zijn, die nog steeds op dezelfde fiets naar school komen als in de brugklas; dat konden we zien aan de drie tiewraps die nog aan het stuur zaten: zij hebben dus al drie jaar hun fiets tiptop op orde!"

Het is laat; de dag zit erop. Met het terugzetten van de klok is het om 16.30 uur buiten al aardig donker. Zou onze jongedame uit Den Bosch inmiddels thuis zijn?

P.s.: Nog een laatste tip naar aanleiding van het gebruik van de mobiele telefoon op de fiets: dat is natuurlijk niet zo veilig! Vandaar dat er door de Rijksoverheid een speciale app is gemaakt om met name jongeren te stimuleren hun mobiel op de fiets niet te gebruiken: 'Fietsmodus' heet deze app. Wie deze app aanzet en tijdens het fietsen geen gebruik maakt van zijn telefoon, spaart punten voor gratis bioscoopkaartjes en andere mooie prijzen. Een soortgelijke app bestaat ook voor automobilisten.