Naar Ghana
Bericht geplaatst op: 19-2-2018

Sanne van den Boogaard (16) en Tobias Jacobs (15) van Gymnasium Beekvliet vertrokken op 22 februari op reis naar Afrika. In het kader van het project ‘Edukans going global’ waren zij geselecteerd om ruim een week met jongeren in Ghana samen te werken aan het thema ‘life skills’.

Gymnasium Beekvliet zamelt elke twee jaar geld in voor Edukans, een stichting die zich inzet voor onderwijs in ontwikkelingslanden. Vanuit sponsorscholen in Nederland gaat een groep van 19 leerlingen, waaronder Tobias en Sanne, een Ghanese school bezoeken om te zien wat er gebeurt met het geld dat door hen wordt ingezameld. Vanuit Gymnasium Beekvliet gaat docent kunst Nienke Toeter mee als begeleider.

Tijdens voorbereidingsweekenden hebben de deelnemers al veel informatie gekregen over de reis en het onderwijs in Ghana. ‘De twee voertalen in Ghana zijn Engels en Twi’, geeft Sanne als voorbeeld. ‘En schooluitval onder meisjes komt heel veel voor.’

Ze kijken ernaar uit om Ghanese leeftijdsgenoten te ontmoeten. ‘Elke deelnemer wordt gekoppeld aan een buddy, een leerling uit Ghana van ongeveer onze leeftijd,’ vertelt Tobias.

Tijdens de reis zullen de leerlingen helpen bij het maken van een film over het onderwijs in Ghana en de betekenis van Edukans daarvoor. Sanne zal een bijdrage leveren als fotograaf, Tobias als presentator. ‘De cameraman van ‘Expeditie Robinson’ gaat ook mee’, vertelt Tobias enthousiast. Tijdens de reis wordt het thuisfront op de hoogte gehouden via een blog op gymnasium-beekvliet.inactievooredukans.nl.

Na hun thuiskomst op 4 maart zullen Sanne en Tobias als ambassadeurs van Edukans hun ervaringen delen en helpen bij het organiseren van inzamelingsactiviteiten op school. Maar eerst kijken ze vooral uit naar het avontuur. ‘Zo’n kans krijg je nooit meer’, vat Tobias hun stemming samen.