BEEKVLIETERS EN HUN SCHOTSE GASTEN NEMEN DEEL AAN BEVRIJDINGSDEFILÉ
Bericht geplaatst op: 29-10-2019

75 jaar geleden werden Schijndel en Wijbosch bevrijd door met name Schotse en Engelse soldaten. Om dit te herdenken en de bevrijders te eren werd op 23 oktober een herdenkingsdefilé van een veelheid van militaire voertuigen tussen Wijbosch en Schijndel georganiseerd, samen met diverse feestelijke activiteiten in deze twee dorpen en een afsluitende ceremonie en kranslegging.

In de week van 23 oktober vond tegelijkertijd op Beekvliet de “thuisweek” van het uitwisselingsprogramma met Trinity Academy in Edinburgh (Schotland) plaats en ontvingen zes leerlingen van Beekvliet, Linda Beekmans, Marleen Bosch, Lieke Cromsigt, Jonathan van Deutekom, Roan Martens en Guus Schermer, negen gastleerlingen van deze school. De Schotse leerlingen konden in de week kennis maken met de gewoontes en gebruiken binnen een Nederlands gezin, en liepen stage bij bijvoorbeeld een basisschool, een fysiotherapie- of dierenartspraktijk, het Oertijdmuseum of de fashion design-afdeling van het SintLucas in Boxtel.

Op initiatief van de vader van Jonathan werden de leerlingen uitgenodigd om deel te nemen aan de herdenkingsactiviteiten in Meierijstad. Meerijdend in 'The Duck', een van de pantservoertuigen, deels met burgemeester Van Rooij van Meierijstad, konden de Nederlandse en Schotse leerlingen het defilé zelf meemaken en alle herdenkingsfestiviteiten volop meebeleven. Het geheel werd begeleid door doedelzakspelers, die spontaan de Schotse leerlingen vroegen om op de markt in Schijndel onder begeleiding van hun doedelzakmuziek de herdenking op te luisteren met de ceilidh, het traditionele Schotse dansen dat tijdens vele officiële gelegenheden gebruikelijk is. Dat lieten onze Schotse gasten zich geen twee keer zeggen en onder het toeziend oog van vele aanwezige toeschouwers leerden zij de Beekvlieters in rap tempo de kneepjes van deze traditie!

Al met al was voor alle leerlingen het deelnemen aan de herdenking een fantastische en unieke ervaring, die de thuisweek een heel speciaal tintje gaf.