Buitenlandse reizen

Beekvliet biedt de leerlingen veel mogelijkheden om over de grens te leren. Op deze pagina vindt u meer informatie over de Internationaliseringsreizen in klas 5, de Rome-/Griekenlandreis in klas 4 en het skikamp en de Luxemburgreis in klas 3. De kosten van de reizen zijn opgenomen in de schoolgids.

Internationalisering
Op Gymnasium Beekvliet neemt Internationalisering al sinds jaar en dag een bijzondere plaats in. Deelname aan buitenlandreizen is een keuze geworden, geen verplichting.

De reizen binnen Internationalisering (klas 5) zijn verbonden aan schoolvakken. De afdelingen Engels, Frans en Duits hebben ieder hun eigen reizen gekregen die leerlingen de mogelijkheid bieden zich nader te verdiepen in de taal en cultuur van Groot-Brittannië, Frankrijk en Duitsland. Het betreft reizen naar Londen en Cambridge, Derby en Berlijn. Daarnaast bieden wij een geschiedenisreis naar het Poolse Krakau en nemen we jaarlijks deel aan de Model United Nations in Den Haag, een simulatiespel, gesponsord en ondersteund door de VN. Alle reizen worden begeleid door ervaren vakdocenten.


Dinsdagavond 5 september 2017 vond de voorlichting over onze internationaliseringsreizen plaats voor ouders en leerlingen van klas 5.

Erasmus+

Onze school is al enige jaren actief binnen het Erasmus+-programma van de Europese Unie (voorheen Comenius-project). In de periode 2017-2019 neemt onze school deel aan twee afzonderlijke internationale projecten, in samenwerking met scholen uit diverse Europese landen. Beide projecten worden financieel ondersteund door het Erasmus-fonds van de Europese Unie.

1. The use of peers to reduce barriers to learning / Promoting inclusion and motivation through peer support
Diverse leerlingen ervaren door vaak uiteenlopende redenen moeilijkheden tijdens het leerproces op school. Dit project heeft als doel om verschillende oorzaken van deze "barriers of learning" te identificeren en daarvoor mogelijke oplossingen te creëren, o.a. gebaseerd op “peer support", oftewel het idee dat leerlingen elkaar kunnen helpen en ondersteunen. Hoewel hier al veel aandacht voor is in de onderwijswereld gaat er in dit project om, om vanuit de positie van de leerling naar dit thema te kijken en om te zien welke rol leerlingen kunnen spelen in het vinden en verder ontwikkelen van verbeteringsmogelijkheden. Het programma bestaat uit vier bijeenkomsten van een week in twee jaar, elk gehouden op één van de partnerscholen. De partnerscholen tijdens dit project zijn: 
- KGS Waldschule in Schwanewede, Duitsland 
- Sandagymnasiet in Huskvarna, Zweden 
- Trinity Academy in Edinburgh, Schotland 
- Gymnasium Beekvliet

De partnerscholen vaardigen per bijeenkomst steeds tien leerlingen af, waardoor aan elke bijeenkomst steeds veertig leerlingen deelnemen. Bij elke bijeenkomst worden zij verdeeld in vijf groepen met steeds twee leerlingen per land. Elke groep krijgt een deelonderwerp toegewezen om aan een onderzoek te onderwerpen, zodat er in elk land naar vijf onderdelen van het project aldaar wordt gekeken. Voorafgaand aan het bezoek hebben alle deelnemende leerlingen thuis al de nodige voorbereidingen gedaan. Ter plekke is er tijd om met de groep de voorbereiding aan te scherpen, een aantal voor het thema relevante instellingen te bezoeken, uitgebreid met elkaar over het onderwerp te discussiëren, voorstellen en oplossingen te bedenken en tenslotte de gevonden resultaten uit te werken in een mooie presentatievorm. Na de vier bijeenkomsten zullen alle resultaten onderling worden uitgewisseld.

2. Living and learning between books and bytes
Boeken zijn altijd al een fundamenteel onderdeel geweest van het onderwijs in het Europese schoolsysteem. In de recente 10-20 jaar zijn bytes in de vorm van o.a. computers en mobiele telefoons een groter deel geworden van de school in de verschillende landen. In het project “Living and learning between books & bytes” werken scholen uit zes verschillende landen samen, ieder met hun eigen tradities, systemen en manier van onderwijs. Door deze tradities en het gebruik van boeken en bytes te combineren, proberen we de beste cross-Europese lesmethode te creëren. Dit doen we aan de hand van experimenten in cross-nationale groepen tijdens de bijeenkomsten op de diverse partnerscholen. Een ander deel van het project is leven met sociale media. Leerlingen laten middels theater zien wat voor hen leven tussen boeken en bytes betekent. De zes samenwerkende scholen zijn: 

- Rottmayr-Gymnasium in Laufen, Duitsland 
- IES Sierra Nevada, in Fiñana, Spanje
- Gladsaxe Gymnasium in Søborg, Denemarken
- Lycée du Bois d’Amour in Poitiers, Frankrijk
- Istituto Statale di Istruzione Secondaria Superiore “Giuseppe Verdi” in Valdobbadiene, Italië
- Gymnasium Beekvliet. 
  

Andere Erasmus+-projecten:

Van 2015 tot 2017 deden in totaal veertig leerlingen van Beekvliet mee met het Erasmus+-project: "The Employment Guarantee: a European Challenge". Dit project werd georganiseerd met onze partnerscholen in Schwanewede, Huskvarna en Edinburgh en is inmiddels afgesloten. Een verslag van het gehele project leest u hier

Andere reizen op Beekvliet

Ook buiten de Internationalisering en Erasmus+ om worden er reizen georganiseerd: zo organiseren we voor klas 4 een Romereis (Latijn) en een Griekenlandreis (Grieks) en hebben leerlingen in klas 3 de mogelijkheid deel te nemen aan de skireis en het Luxemburgkamp. 


Rome/Griekenland
Op een gymnasium mag een Rome-/Griekenlandreis niet ontbreken! Beekvliet organiseert deze reizen in april van klas 4. De leerlingen met Latijn gaan op reis naar Rome, de Caput Mundi. Uiteraard bezichtigen de leerlingen o.a. het Colosseum, het Pantheon, het Vaticaan en de San Clemente. De leerlingen met Grieks maken een rondreis door de Peloponnesos met als startpunt Athene. De bus doet o.a. Delphi, Korinthe en Epidauros aan.
Beide reizen worden in de lessen voorbereid door het lezen van authentieke Latijnse of Griekse teksten en met het volgen van hoorcolleges. Op locatie houdt elke leerling een voordracht over een door hem of haar bestudeerd onderwerp. Ongeveer tien dagen voor vertrek organiseren we een informatieavond voor de deelnemende leerlingen en hun ouders.


Skikamp
In de kerstvakantie kunnen de leerlingen uit klas 3 deelnemen aan het skikamp. Het skikamp is bedoeld voor leerlingen die weinig tot geen ski-ervaring hebben. Gedurende enkele dagen krijgen de leerlingen les in deze wintersport. Meer informatie staat in Magister (ELO, klas 3) op de studiewijzer van het vak lichamelijke opvoeding. Omdat het aantal mogelijke deelnemers is beperkt, wordt er bij te grote belangstelling geloot. 

Luxemburg
Aan het eind van het schooljaar in juni gaan de leerlingen uit klas 3 op kamp in Luxemburg. In klas 4 volgen de leerlingen vaak niet meer les in hun eigen klas, maar in clusters. Het is dan wel zo fijn, als ze elkaar dan (nog) beter kennen. De leerlingen wandelen tijdens het kamp verdeeld in groepen naar enkele campings, waar ze 's avonds voor hun tentjes hun eigen potje koken. 

 

Beekvlietstraat 4, 5271 SM Sint-Michielsgestel
Postbus 31, 5270 AA Sint-Michielsgestel
beekvliet@gymnasiumbeekvliet.nl
073-55 12 213© Gymnasium Beekvliet 2013 | Privacy Statement | Disclaimer