Buitenlandse reizen

Beekvliet biedt de leerlingen veel mogelijkheden om over de grens te leren. Op deze pagina vindt u meer informatie over de Internationaliseringsreizen in klas 5, de Rome-/Griekenlandreis in klas 4 en het skikamp en de Luxemburgreis in klas 3. De kosten van de reizen zijn opgenomen in de schoolgids.

Internationalisering
Op Gymnasium Beekvliet neemt Internationalisering al sinds jaar en dag een bijzondere plaats in. Deelname aan buitenlandreizen is een keuze geworden, geen verplichting.

De reizen binnen Internationalisering (klas 5) zijn verbonden aan schoolvakken. De afdelingen Engels, Frans en Duits hebben ieder hun eigen reizen gekregen die leerlingen de mogelijkheid bieden zich nader te verdiepen in de taal en cultuur van Groot-Brittannië, Frankrijk en Duitsland. Het betreft reizen naar Londen en Cambridge, Derby en Berlijn. Daarnaast bieden wij een geschiedenisreis naar het Poolse Krakau en nemen we jaarlijks deel aan de Model United Nations in Den Haag, een simulatiespel, gesponsord en ondersteund door de VN. Alle reizen worden begeleid door ervaren vakdocenten.

ErasmusPlus

Huidige Erasmus+-projecten:
Onze school is al enige jaren actief binnen het ErasmusPlus-programma van de Europese Unie (voorheen Comenius-project). In de periode 2017-2019 neemt onze school deel aan twee afzonderlijke internationale projecten, in samenwerking met scholen uit diverse Europese landen. Beide projecten worden financieel ondersteund door het Erasmus-fonds van de Europese Unie. Informatie over deze twee projecten vindt u hier.

Afgesloten ErasmusPlus-projecten:

Van 2015 tot 2017 deden in totaal veertig leerlingen van Beekvliet mee met het ErasmusPlus-project: "The Employment Guarantee: a European Challenge". Dit project werd georganiseerd met onze partnerscholen in Schwanewede, Huskvarna en Edinburgh en is inmiddels afgesloten. Een verslag van het gehele project leest u hier

Andere reizen op Beekvliet

Ook buiten de Internationalisering en ErasmusPlus om worden er reizen georganiseerd: zo organiseren we voor klas 4 een Romereis (Latijn) en een Griekenlandreis (Grieks) en hebben leerlingen in klas 3 de mogelijkheid deel te nemen aan de skireis en het Luxemburgkamp. Voor klas 6 organiseren we een nieuw driedaags project rondom de Eerste Wereldoorlog, waarbij de leerlingen een tweedaagse excursie naar Ieper maken.

Rome/Griekenland
Op een gymnasium mag een Rome-/Griekenlandreis niet ontbreken! Beekvliet organiseert deze reizen in april van klas 4. De leerlingen met Latijn gaan op reis naar Rome, de Caput Mundi. Uiteraard bezichtigen de leerlingen o.a. het Colosseum, het Pantheon, het Vaticaan en de San Clemente. De leerlingen met Grieks maken een rondreis door de Peloponnesos met als startpunt Athene. De bus doet o.a. Delphi, Korinthe en Epidauros aan.
Beide reizen worden in de lessen voorbereid door het lezen van authentieke Latijnse of Griekse teksten en met het volgen van hoorcolleges. Op locatie houdt elke leerling een voordracht over een door hem of haar bestudeerd onderwerp. Ongeveer tien dagen voor vertrek organiseren we een informatieavond voor de deelnemende leerlingen en hun ouders.

Skikamp
In de kerstvakantie kunnen de leerlingen uit klas 3 deelnemen aan het skikamp. Het skikamp is bedoeld voor leerlingen die weinig tot geen ski-ervaring hebben. Gedurende enkele dagen krijgen de leerlingen les in deze wintersport. Meer informatie staat in Magister (ELO, klas 3) op de studiewijzer van het vak lichamelijke opvoeding. Omdat het aantal mogelijke deelnemers is beperkt, wordt er bij te grote belangstelling geloot.

Luxemburg
Aan het eind van het schooljaar in juni gaan de leerlingen uit klas 3 op kamp in Luxemburg. In klas 4 volgen de leerlingen vaak niet meer les in hun eigen klas, maar in clusters. Het is dan wel zo fijn, als ze elkaar dan (nog) beter kennen. De leerlingen wandelen tijdens het kamp verdeeld in groepen naar enkele campings, waar ze 's avonds voor hun tentjes hun eigen potje koken.

Oorlog in Woorden - een Eerste Wereldoorlog-project
Oorlog in Woorden is een nieuw samenwerkingsproject voor klas 6 tussen Duits, Engels, Frans, geschiedenis en Nederlands over de Eerste Wereldoorlog. Het gaat er bij het project om de leerlingen de meerstemmigheid van de oorlogservaring te laten ervaren: de euforie van de overwinning tegenover de bitterheid van de nederlaag of het verlies, de wedergeboorte van de natie tegenover de ondergang van een wereld van zekerheid. De individuele beleving van geweld, wreedheid, onmacht, verdriet, kameraadschap, verlies, etc. komt tot uiting in een veelheid van teksten in verschillende talen. Aan de hand van zes thema’s plaatsen de betrokken docenten literaire teksten in een historische context.
Oorlog in Woorden bestaat enerzijds uit een themadag waarin het vak geschiedenis zesmaal een context verschaft en de taalvakken deze thema's steeds van literaire diepgang voorzien, en anderzijds uit een tweedaagse excursie naar Ieper (B). De excursie bestaat uit bezoeken aan verscheidene musea, rondleidingen op slagvelden, gedenkplekken waaronder de Menenpoort en oorlogskerkhoven.

Beekvlietstraat 4, 5271 SM Sint-Michielsgestel
Postbus 31, 5270 AA Sint-Michielsgestel