Toneel

Toneel is op Beekvliet een begrip! Elk jaar weer is het publiek laaiend enthousiast. Leerlingen met talent voor toneelspelen, dans en muziek kunnen meedoen aan het brugklastoneel of het (grote) toneel.Brugklastoneel
In de brugklas krijgen alle leerlingen het vak drama. Bij dat vak leer je enkele basisvaardigheden en improvisatietechnieken, maar er wordt nog geen grote voorstelling gemaakt. Voor wie acteren leuk vindt en graag eens in een echte toneelproductie wil staan, hebben we het Brugklastoneel. De audities worden rond de herfstvakantie gehouden en de uitvoering vindt plaats in april. In de tussentijd wordt er wekelijks op donderdagmiddag gerepeteerd onder leiding van regisseuse Tamar Kocken. Het uitgangspunt van het toneelstuk is meestal een klassiek werk; we zijn tenslotte een gymnasium, nietwaar? Klassiek is in deze zin wat breder dan de oude toneelschrijvers uit de Griekse cultuur, want later zijn er ook prachtige klassiekers geschreven, bijvoorbeeld door Shakespeare. Natuurlijk maken onze brugklassers iets moderns van de stukken. Afgelopen jaren speelde het Brugklastoneel het klassieke stuk Antigone, een meisje dat moest kiezen tussen gehoorzaamheid of vasthouden aan haar principes, en Ifigeneia Koningskind: moet je als koning kiezen voor het geluk van je dochter of voor het geluk van je land? Het publiek zat met kippenvel te kijken. In schooljaar 2017-2018 bracht het Brugklastoneel de prachtige voorstelling Icarus, over een jongen die dacht dat hij kon vliegen. En afgelopen schooljaar stak het brugklastoneel het stuk Oedipus in een modern jasje. 

Contactpersoon: dhr. J. Teulings: j.teulings@gymnasiumbeekvliet.nl


Toneel

Leerlingen uit klas 2 tot en met 5 kunnen deelnemen aan het (grote) Toneel. Het stuk wordt elk jaar bewerkt of geheel geschreven door regisseuse Sofie van der Vleuten. De toneelgroep repeteert op dinsdagavond van 19.00 tot 21.30 uur. Voordat je auditie komt doen, moet je je natuurlijk wel even bedenken dat we van je verwachten dat je elke dinsdag beschikbaar bent. In de eerste weken van het schooljaar gaat Sofie de klassen rond om de audities aan te kondigen. De uitvoeringen, drie avonden achter elkaar, zijn meestal eind mei of begin juni.

De stukken die het Toneel speelt, zijn erg afwisselend: zo was SPROOKJE maar dan anders (2013) een stuk vol humor, terwijl Het is altijd wel ergens nacht (2014), een stuk over de donkere kanten van de middelbare school, juist erg aangrijpend was. Ten Liefde! (2015) was juist weer een hyper-actueel stuk en bij Snorro tussen de Cacti (2016) en Odyssee (2017) vlogen de lasso's, rubberboten en lachsalvo's in het rond! In 2018 brachten de spelers Imago op de planken. in 2019 speelde het Toneel het stuk Ik vind het een gruwelijk sprookje.
Contactpersoon: dhr. S. Faas: s.faas@gymnasiumbeekvliet.nl.

Schooljaar 2021-2022
Door corona hebben we de afgelopen twee jaren geen toneelproductie op de planken kunnen brengen, maar dit jaar moet het lukken! Onze regisseurs Sofie van der Vleuten en Willem Schouten hebben ontzettend veel zin om weer met een groep enthousiaste spelers een mooie voorstelling te maken. Die groep bestaat in de regel uit zo'n twintig tot dertig leerlingen uit klas 2 t/m 5. De repetities zijn elke dinsdagavond van 19.00 tot 21.30 uur op school. Lijkt het je leuk om mee te doen? Geef je dan op voor de audities op 12 en 19 oktober. Het zijn geen audities waarbij je in je eentje voor een jury staat, maar toneellessen waarin je in groepjes werkt en opdrachten krijgt van de regisseurs. Dat is sowieso al leuk om eens mee te maken! 

Klik hier om je aan te melden.

Beekvlietstraat 4, 5271 SM Sint-Michielsgestel
Postbus 31, 5270 AA Sint-Michielsgestel
beekvliet@gymnasiumbeekvliet.nl
073-55 12 213© Gymnasium Beekvliet 2013 | Privacy Statement | Disclaimer