U bent hier:   Nieuws
  |  Inloggen

Details van het artikel

Marieke in de Nationale Finale Sterrenkundeolympiade
Bericht geplaatst op: 12-7-2017


Marieke van den Dungen (4A) heeft van 5 tot en met 7 juli deelgenomen aan de Nationale Finale van de Sterrenkundeolympiade in Groningen. Voor een vierdeklasser is dat een prestatie van formaat, want er deden aan de voorrondes vooral vijfde- en zesdeklassers mee. We zijn dus behoorlijk trots op haar prestatie en willen Marieke hierbij van harte feliciteren! 

In de voorronde van de Nationale Finale bij de Sterrenkundeolympiade werd ze 11e: Marieke van den Dungen uit 4A leverde daarmee een prestatie van formaat, want het is bijzonder knap van een vierdeklasser om zo goed stand te houden tussen al die vijfde- en zesdeklassers die ook aan de voorronde hadden deelgenomen. Met de 11e plaats was Marieke eerste reserve voor de Nationale Finale, die zou plaatsvinden van 5 tot 7 juli in Groningen. 

De sterren waren haar echter zeer gunstig gezind: één finalist haakte alsnog af en Marieke werd zo de tiende finalist! In de finale in Groningen nam ze deel aan een uitgebreide masterclass sterrenkunde, waarbij de finalisten ook een bezoek brachten aan de grote radiotelescoop in Westerbork. Op de laatste dag van de masterclass werden de leerlingen met moeilijke opgaven op de proef gesteld over hun kennis van planeten, kometen en het ontstaan van sterren: wie die test het beste maakte, mocht als winnaar van de Olympiade afreizen naar La Palma om daar naar de sterren te kijken met een van de professionele telescopen!

Marieke kijkt met veel voldoening terug op haar prestatie: "De opgaven waren best lastig omdat ik weinig formules al kende, want die hebben we nog niet gehad in de les; daarom hadden de ouderejaars voordeel. Ik heb dan ook niet in de top-3 gehaald, maar dat is helemaal niet erg. Ik heb veel leuke mensen ontmoet en de lezingen die we kregen waren erg interessant. En het bezoek aan de radiotelescopen in Westerbork was echt heel gaaf!" 



Terug