Wat houdt het project in?
Jongeren van tegenwoordig groeien op in een wereld waarin zij voor grote uitdagingen komen te staan. Een daarvan is het opbouwen van een maatschappij waarin duurzaamheid in al zijn aspecten een zeer belangrijke rol speelt. Naast de vele technologische ontwikkelingen, die hieraan bijdragen, zal een verandering in gedrag essentieel zijn. Naast het veranderen van het eigen gedrag vormt het stimuleren van de gedragsaanpassing bij anderen een belangrijke pijler. Het is echter duidelijk dat de meningen over wat gedaan moet worden sterk uiteenlopen. Daarom is begrip en waardering voor de overwegingen, meningen en beweegredenen van mensen met andere, tegenovergestelde standpunten, belangrijk om te komen tot een gezamenlijke weg voorwaarts. Een open vizier en uitgaan van overeenkomsten is belangrijker dan het wijzen op de verschillen.
Dit project probeert de leerlingen “drivers of change” te maken die zowel hun eigen gedrag als dat van hun omgeving (m.n. hun leeftijdsgenoten) proberen in positieve zin te veranderen.
Duurzaamheid is een wereldwijd probleem dat alleen goed kan worden aangepakt als landen samenwerken. Het vraagt om veel kennis, begrip van hoe ingewikkeld het kan zijn, en respect voor de verschillende ideeën en achtergronden van andere landen. Het is ook belangrijk om open te staan voor nieuwe ideeën en bereid te zijn om zelf stappen te zetten om iets te veranderen. We willen op onze school meer aandacht geven aan duurzaamheid in de lessen door activiteiten te organiseren, waarbij we leren van internationale ervaringen.
De deelnemende scholen in dit project zijn:
- Gymnasium Beekvliet: Kledingproductie en de modebranche
- KGS Waldschule, Schwanewede, Duitsland: de waarde van het gebruik van hout
- Liceo Bagatta, Desenzano del Garda, Italië: watermanagement
Het programma bestaat in principe uit drie leerlingbijeenkomsten van een week gedurende twee jaar, elk gehouden op één van de partnerscholen.
Voor alle informatie over het project, de deelnemende scholen en de programma’s en de resultaten van de leerlingbijeenkomsten zie:
https://school-education.ec.europa.eu/en/etwinning/projects/sustainability-awareness-key-making-difference/twinspace/pages