Brons voor Nederland bij International Junior Science Olympiad in Bogotá, Colombia

COLOMBIA/AMERSFOORT - Van 2 t/m 12 december vond de 19e International Junior Science Olympiad (IJSO) plaats in Bogotá, Colombia. De olympiade werd georganiseerd door Antonio Nariño Universiteit. Dit jaar gingen 217 topleerlingen uit 43 landen de strijd met elkaar aan.

Goed resultaat voor het Nederlandse team

Alle leden van het Nederlandse team bestaande uit Imre Bekkering (Willem Lodewijk Gymnasium, Groningen), Ralph de Boer (Lorentz Casimir Lyceum, Eindhoven), Jochem Kistemaker (Stedelijk Gymnasium, Schiedam), Runa Reuderink (Gemeentelijk Gymnasium Hilversum), Matthijs Ruiter (Stedelijk Gymnasium, Nijmegen) en Kjeld Zwitserloot (Gymnasium Beekvliet, Sint-Michielsgestel) behaalden een bronzen medaille. Ze blonken vooral uit in het praktijkgedeelte.

De olympiade werd gewonnen door Joon Kim uit Zuid-Korea. Phattharaphon Thanaphithak uit Thailand was de beste bij de theorietoetsen. Het best presterende practicumteam kwam uit Brazilië. De landenprijs ging naar India. De prijzen werden uitgereikt door Elena Elosada, voorzitter van de organisatie in Bogotá en dochter van de stichter van de Antonio Nariño Universiteit.

-

Openingsceremonie

Bij de opening zei mw. Falk Losada, oprichter van de IJSO en vele andere olympiades in Colombia, tegen de jonge deelnemers: “Een internationale Olympiade stelt je in staat ervaring op te doen in de wetenschap, je kennis creatief te gebruiken om moeilijke problemen op te lossen en om je voor te bereiden om in de toekomst wereldwijd toonaangevend te zijn in de wetenschap. Hier ontmoet je mensen uit vele andere landen en begin je vriendschappen die later kunnen leiden tot belangrijke internationale samenwerkingen.”

Paresh Yoshi (India), president van de IJSO, voegde hier aan toe: “Ik ben erg blij om onze jonge leerlingen na een onderbreking van drie jaar vanwege de coronapandemie weer persoonlijk terug te zien. IJSO gaat tijdens deze tien dagen behalve over de academische prestaties in science, vooral ook over leerling-leerling interacties. Ik verwelkom de jonge bètaleerlingen daarom in het bijzonder en hoop dat er in de toekomst geen verdere onderbrekingen meer komen.”

Wedstrijd en programma

De IJSO is een olympiade voor leerlingen van 15 jaar of jonger. De wedstrijd bestaat uit drie onderdelen: een meerkeuzetoets, een toets met open vragen en een praktische toets. De meerkeuzetoets en de toets met open vragen waren individuele toetsen, de practicumtoets werd in teamverband afgenomen. Het is een uitdaging om elk jaar een boeiende set met opgaven samen te stellen die recht doet aan het beoogde niveau, aan de bijzonderheden van het gastland en inspeelt op actuele thema’s.

De meerkeuzevragen van scheikunde betroffen vooral de chemie van de Cerre Matoso mijn in Colombia, waar nikkel wordt gewonnen. De open vragen waren geconcentreerd rondom de maïsteelt in Colombia. In de practicumtoets werd de viscositeit van polymeeroplossingen onderzocht.

De meerkeuzevragen van natuurkunde gaven een aardige mix van berekeningen en creatief nadenken om de opgaven op te lossen. Bij de open vragen werd ingegaan op een recente ontdekking van de James Webb Telescoop. Het practicum had een rijke biofysische context waarbij de leerlingen een zenuwcel moesten simuleren met een elektrische schakeling. Bij het biologiegedeelte verdiepten de leerlingen zich o.a. in bacteriën die leven in Colombiaanse mijnstortplaatsen en het effect van het leven op grote hoogte in de Andes op toename van het longvolume. Ook werden vragen gesteld over de genetische eigenschappen van maïs, alsmede over de aantasting van dit gewas door Diatraea grandiosella, de zuidwestelijke maïsboorder. Tijdens het practicum bogen de leerlingen zich over het uiterlijk van de koffieplant en gebruikten ze anthocyanen, gewonnen uit lokale bloemen, om de pH van een populair Colombiaans drankje aan te tonen.
Interessante natuurwetenschappelijke opgaven dus in typisch Colombiaanse contexten.

IJSO is meer dan een kenniswedstrijd. De organisatie heeft de deelnemers een uitgebreid educatief, sportief en cultureel programma aangeboden. Zo bezochten de leerlingen de Zoutkathedraal, een kerk die ingericht is in een zoutmijn bij de stad Zipaquirá en het planetarium in Bogotá. Ze maakten een stadswandeling en bezochten het heiligdom Monserrate, een traditioneel bedevaartsoort op 3172 meter boven de zeespiegel.Tijdens een culturele avond konden alle landen zich kort presenteren.

Kijk voor meer informatie op www.ijso2022.com, www.ijsonederland.nl en www.ijsoweb.org.

Bron: SLO