Beekvliet: een school voor mij?

Hieronder vind je informatie over onze school aan de hand van de vragen die achtstegroepers het meest aan ons stellen. Staat jouw vraag er niet bij, dan kun je hem altijd stellen aan meneer Teulings door te mailen naar j.teulings@gymnasiumbeekvliet.nl.

Wat is een Gymnasium?

Een gymnasium is een school voor VWO (voorbereidend wetenschappelijk onderwijs) waar alle leerlingen naast de gewone schoolvakken les krijgen in Latijn en Grieks. Je krijgt op Beekvliet vanaf de brugklas Latijn en Grieks. In minstens één van die twee talen doe je aan het eind van het zesde jaar eindexamen. Met dat diploma kun je naar de universiteit gaan of naar het HBO (hoger beroepsonderwijs). Het gymnasium duurt 6 jaar. Op onze school krijg je op hoog niveau les!

Is dat niet ouderwets, zo’n klein zelfstandig gymnasium?

Een beetje wel. Er zijn namelijk niet zoveel scholen meer van rond de 750 leerlingen. Maar wij vinden dat juist een prachtige grootte om elkaar goed te kennen en veiligheid en rust te bieden. Het onderwijs en schoolleven zijn natuurlijk niet ouderwets. We geven op een moderne manier les, we hebben een laboratorium, een muzieklokaal met muziekinstrumenten en geluidsstudio's en bij het kunstlokaal hebben we een 3D-printer, potterbakkersschijf, keramiekoven en een fotostudio. Daarnaast zijn er leuke excursies, projecten, sporttoernooien, schoolfeesten en we doen aan toneel en muziekoptredens.

Moet je een genie zijn?

Dat mag, maar hoeft niet. ;-) Je bent welkom op Beekvliet als je van de basisschool het advies ‘VWO’ hebt gekregen. Heb je ‘VWO-HAVO’ gekregen, dan besluit de toelatingscommissie over je aanname. Je moet dus over een behoorlijke aanleg beschikken. Daarnaast zijn motivatie, doorzettingsvermogen en nieuwsgierigheid belangrijk.

Wat heb je aan die oude talen?

Veel! In Europa hebben we vandaag de dag nog steeds heel veel te danken aan het oude Rome en het klassieke Griekenland. De talen van West-Europa zitten propvol woorden uit het Latijn en het Grieks. In de hele samenleving, in onze wetten, in onze democratie, in films en boeken kun je dat ook nog heel goed zien. Leerlingen van Beekvliet leren dus van alles over Europa van 2000 jaar geleden. Maar ook het Europa van vandaag de dag komt aan bod! Internationalisering is een onderdeel in ons onderwijsprogramma. Zo gaan de vijfdeklassers op taal-/cultuurreis naar het buitenland of doen ze mee aan internationale leerlingmanifestaties zoals het ‘Model United Nations’. En natuurlijk zijn er de Rome- en Griekenlandreizen. Gymnasium Beekvliet: Europa, vroeger en nu.

Hoe ziet een schooldag eruit?

Dat kunnen we je laten zien! Trijntje uit klas 2A vertelt je graag over een van haar lesdagen.

Science? Wat is dat?

In klas 1 krijg je het vak ‘science’, zeg maar de theorie van natuurkunde en scheikunde en de praktijk van techniek. Je krijgt uitleg over allerlei technische verschijnselen, maar daarna moet je aan het werk om een ontwerp te maken en het in elkaar te zetten. Het ontwerpen, maken en testen van een (speelgoed!-) race-auto, bijvoorbeeld.

Wat is Cambridge-Engels?

Engels is vandaag de dag een heel belangrijke taal, ook in vervolgstudies. Daarom vinden we het belangrijk, zeg maar gerust super belangrijk, dat je heel goed Engels spreekt en schrijft; en dat je geschreven en gesproken Engelse teksten helemaal begrijpt; dat je over een paar jaar vlot iemand de weg kunt wijzen in het Engels, of net zo makkelijk mee kunt praten op een internationale bijeenkomst. We pakken dit als volgt aan: vanaf het eerste moment wordt er alleen maar Engels gesproken in de Engelse lessen en we geven je lesmateriaal uit Engeland! In klas 3, 4 en 5 kun je er dan voor kiezen om een zogenaamd Cambridge-examen af te leggen. Hiervoor krijg je extra lessen. Met Cambridge-Engels beheers je de Engelse taal uitstekend. Veel Beekvlieters zijn voor die examens met uitstekende cijfers geslaagd! Kijk voor meer informatie bij Beekvliet talenonderwijs.

Kun je ook andere dingen doen buiten de lessen om?

Ja! Er zijn heel veel activiteiten. Zo kun je meedoen met het brugklastoneel of aan sportactiviteiten. We organiseren ook muziekavonden. We doen mee aan nationale en internationale wedstrijden. Dus welk talent je ook hebt, er zijn mogelijkheden genoeg voor iedereen! En heb je extra talent op het gebied van leren, dan kun je misschien wel meedoen met de verbreding. Ben je nieuwsgierig geworden naar alle mogelijkheden om je talenten te ontplooien? Kijk dan eens op de pagina talent.

Kun je bij jullie ook sporten?

Natuurlijk! Allereerst hebben we natuurlijk gymlessen. Daarnaast kun je in de pauze basketballen lenen bij de conciërge om met elkaar een partijtje te spelen op een van de basketbalvelden. En de vierdeklassers organiseren samen met de sectie l.o. de jaarlijkse sportdag. Ook doen we als school mee aan de Olympic Moves, de grootste schoolsportcompetitie van Nederland, waar wij meedoen in de categorie voetbal, hockey en tennis.  

Moet je het allemaal alleen doen?

Beslist niet! We doen ons uiterste best om leerlingen goed op te vangen en te begeleiden. Daar hebben we in de regio een goede naam mee opgebouwd en daar zijn we trots op. Allereerst krijg je een klassenmentor, die jou helpt met de stap naar de middelbare school. Daarnaast heeft iedere klas ook 4 à 5 minimentoren (leerlingen uit klas 5) die hun uiterste best doen om je zo snel mogelijk thuis te laten voelen op Beekvliet. Zij geven je de tips en tricks vanuit hun ervaringen als leerling. Bij hen kun je terecht met vragen over school of andere zaken: welke broodjes zijn het lekkerst uit de kantine, hoe kun je het beste leren voor Frans, welke geodriehoek is onbreekbaar, waar koop je je dummy voor het vak Beeldende Vorming. Daarnaast zijn ze zeker ook de sfeermakers op het onderbouwfeest!

Als een leerling in de onderbouw achterop dreigt te raken, geven we extra begeleiding in kleine groepen. We letten op je studievaardigheden, maar kunnen je ook helpen als je bijvoorbeeld dyslexie, autisme of AD(H)D hebt. Daarnaast kunnen we je ook goed begeleiden als je last hebt of krijgt van faalangst of als je het moeilijk vindt om met je klasgenoten of docenten om te gaan. Verder is er een verbredingsprogramma voor extra-getalenteerde leerlingen. Kom naar de open dag om te horen hoe het precies werkt!

Informatieavond voor groep 7 en 8

Op 4 oktober 2024 is onze informatiemiddag #𝙢𝙚𝙚𝙩𝙮𝙤𝙪𝙝𝙚𝙧𝙚 voor leerlingen uit groep 7 en 8 en hun ouders. Van 16.00 tot 19.00 uur

Op dinsdag 24 oktober 2023 was er een kennismakingsavond voor de leerlingen en ouders van Groep 7 en 8. De presentatie hiervan is hier  te downloaden.